Tots tenim clar que un xiringuito és un tipus d’establiment situat a les platges, generalment en zones turístiques costaneres. Són llocs informals i populars on els visitants poden gaudir de menjar, beguda i entreteniment en un entorn relaxat. Però és correcte dir xiringuito en català? Doncs no, aquí en diem guingueta o quiosquet per referir-nos a aquest tipus d’establiment. Així i tot, d’una forma més col·loquial, en aquest post farem servir la paraula xiringuito.
Continguts
L’oferta gastronòmica dels xiringuitos de la costa catalana sol ser variada i se centra en plats mediterranis i marisc fresc. Pots trobar una àmplia selecció de peixos, marisc, paelles, amanides, tapes i altres plats locals. A més, ofereixen begudes refrescants, com a refrescos, cerveses, vins i còctels, per a acompanyar el menjar.
Molts d’ells ofereixen música de fons per a crear una atmosfera agradable i durant els mesos d’estiu, alguns organitzen esdeveniments especials, com a concerts en viu o festes temàtiques, que atreuen un públic més animat.
Els 10 xiringuitos imprescindibles de la costa catalana
Sal Mar: platja de la Barceloneta
El xiringuito Sal Mar està situat a la platja de la Barceloneta i és una aposta segura, ja que pertany al Grup Ca la Nuri, experts en gastronomia mediterrània des de fa 60 anys amb locals com Xiroi o Terra Ca la Nuri. La nova proposta introduïda és utilitzar productes de qualitat en un quiosquet de luxe amb vista a la mar i a peu de platja.
L’oferta gastronòmica del restaurant és mediterrània i pròpia de Barcelona, arrossos i peix fresc a preus no abusius amb el toc mestre del xef David Noguera, fill de la casa. Ofereix plats per a anar a menjar o per a prendre unes tapes i un vermut. A més, la cuina compta amb uns certs aires exòtics, ja que s’elaboren plats com les xips de iuca, carabassa i plàtan mascle o els rollitos vietnamites de llagostí amb salsa agredolça.
És un local ampli amb una de les millors terrasses de la zona, i per qui prefereix menjar a l’interior, té uns grans finestrals que permeten continuar gaudint de les belles vistes a la mar Mediterrània.
La Daurada: Vilanova i la Geltrú
La Daurada és un espai conjunt obert al Mediterrani que compta amb una àmplia oferta gastronòmica i d’entreteniment, adaptable a qualsevol mena d’esdeveniment. Té diferents ambients: la Sala d’Esdeveniments, diàfana i totalment equipada per a qualsevol ocasió; la Terrassa, que fa la sensació d’estar sobre la mar; i els restaurants. La Daurada ofereix una gastronomia sofisticada, mediterrània i de proximitat dissenyada pel reconegut xef Javier Pradanas, obre tot l’any i la seva especialitat són els arrossos. I La Marabanda basa la seva cuina oberta en peix de la Llotja de Vilanova a la brasa en mans del jove xef Carlos Ramírez, obre de juny a setembre.
La Daurada no sols és coneguda pel seu restaurant, sinó també pel seu ambient animat i la seva programació d’esdeveniments i espectacles. Durant els mesos d’estiu, sol haver-hi música en viu, DJ’s i festes temàtiques. També compten amb una zona de discoteca “la Tintorera”, amb una petita plataforma sobre l’aigua on prendre una copa i gaudir de la brisa marina.
Kauai: Gavà Mar
Kauai és un xiringuito situat a Gavà amb un espai en el qual un pot gaudir de bon ambient i sobretot d’una bona cuina dirigida pel xef Oscar Manresa reconegut per les seves paelles insuperables. Molt popular a la Ciutat Comtal per la seva relació amb La Boqueria que molts consideren el millor mercat del món, i a qui ha dedicat el seu primer llibre “Mi Boqueria”.
Gaudeix d’unes delicioses tapes amb ingredients directament del jardí del restaurant i, a l’acabar, gaudeix de la seva terrassa amb sofàs i butaques comodíssimes per a prendre’t un dels seus còctels mentre mires la mar, prens el sol i escoltes bona música.
La Pelosa: Cala Pelosa de Roses
El xiringuito La Pelosa està situat a la Cala la Pelosa, tal com el seu nom indica, es troba dins dels límits protegits del parc natural del Cap de Creus. La platja és poc turística, però no impedeix que sigui una platja molt freqüentada i popular de la zona. És una platja de fàcil accés, ja que es pot arribar amb cotxe i caminant.
Ofereix una carta de cuina mediterrània amb productes de temporada i de qualitat com peix i marisc o carn de Girona. Una de les especialitats de La Pelosa són els arrossos, en concret la paella de peix i marisc, però hi ha una àmplia varietat de paelles, fideuà i arròs caldós amb llamàntol. La fritada és un altre dels forts del xiringuito amb opcions com els Calamars a l’andalusa. Tenen peix del dia fet a la planxa com un llobarro o el turbot o, potser, una orada o un Sant Pere. A més, existeix l’opció de marisc, com les gambes de la zona a la planxa.
La Pelosa també funciona com chill-out de juny a setembre, de 12.00 del matí a 20.00 hores, moment en el qual comencen a servir els sopars (només al juliol i agost).
Bar Boia: Cadaqués
Bar Boia es troba a la platja de Cadaqués des de 1946 i és el punt de trobada tradicional de la societat cadaquesenca on dona servei de begudes i tapes i, a partir, del 15 de juny s’obre la secció de cocteleria i es transforma en Boia Nit amb el seu claim Special cocktails for amazing nights.
I ara amb Manel Vehí, guanyador del campionat internacional de cocteleria Gin Mare Mediterranean Inspirations, entre altres premis, se li ha afegit una carta amb còctels d’autor, elaborats amb tècniques de cuina d’avantguarda i sorprenents textures. Els seus còctels més famosos són el Pura Vida, Acapulco, el Xapo, o el Gin Kontos.
Ultramar: Begur
Ultramar es troba a la platja del Racó de Begur és una petita meravella de sorra neta i aigües clares, en un lloc en el qual es respira quietud, calma i tranquil·litat. Un xiringuito acollidor i esplèndid amb una proposta gastronòmica sorprenent i d’alta qualitat, amb plats d’elaboració des del minut zero. Apareix a la llista de “Los mejores chiringuitos de España 2022″ publicada a la revista Forbes.
En Ultramar la cuina treballa amb la vista posada a generar escassos residus, amb planxa i forn de convecció principalment, i plats freds (cebiches, hummus, gaspatxos, tàrtar, etc.), tot d’elaboració pròpia. És clar que tenen patates braves (tallades i pelades per ells mateixos), però un dels plats més populars és el cebiche de Lima de corbina i ají a la llimona, amb ceba adobada i blat de moro torrat en lloc de l’originari choclo. Per a passar la calor, en la carta es poden trobar hummus de remolatxa, tàrtar de llom de tonyina vermella, amb alvocat i perles de wasabi, sardina fumada o el tàrtar amb gelat de mostassa.
També té una àmplia carta de còctels especials propis que es poden degustar acompanyats de música al capvespre: vinils o DJ per a convertir la vetllada en una cosa inoblidable.
Xiringuito X: Castelló d’Empúries
El Xiringuito X està situat en una de les poques platges que accepten gossos al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, es respira un ambient molt agradable tant de dia com de nit.
Música en directe, sardinades gratis i un bon mojito, són les claus de l’èxit del Xiringuito X. L’establiment, que va començar programant festes de música techno, ha anat creixent fins a convertir-se’n un dels més populars de la zona. Ofereix bona música (festes reggae, dj’s o concerts de gent com Joan Garriga i Carles Belda), amb hamaques davant del mar. Cal destacar, que els dijous amb la consumició regalen sardines a la brasa.
El Xiringuito X és actualment un espai de referència a la comarca. Destaca el seu bon ambient, on tothom encaixa, un mestissatge de tot, divers, tots units sota uns denominadors comuns: la música, el bon rotllo i el fet de poder gaudir de la millor opció a l’aire lliure en un entorn privilegiat. Destaca també la nostra aposta per l’ecologia, ja que som un bar respectuós amb el fràgil medi en el qual ens trobem.
Subhasta de l’Estany: L’Ametlla de Mar
Subhasta de l’Estany es troba a la Platja de l’Estany, un lloc tan magnífic on només pot haver-hi un xiringuito a l’alçada. La seva encarregada convida a tothom a conèixer el món mariner a través dels seus suggeriments culinaris. El seu avi pescador de tota una vida, li va transmetre el seu coneixement i ara ens ho mostra en aquesta cuina tradicional marinera a la taula.
La carta de La Subhasta de l’Estany no és una selecció fixa, ja que depèn del que es pesca i el que no. Per tant, van afegint suggeriments a la seva pissarra. Productes frescos i de qualitat, propis de l’Ametlla. El tipus d’arrossos que complementen l’oferta són el negre, el mariner, amb escamarlans i amb bolets i polp, que també ho elaboren sovint. Es poden degustar escopinyes, cloïsses, musclos, navalles i cargols de punxes. A més, també són populars les seves sardines amb denominació d’origen de Tarragona, així com les amanides.
Braai: Begur
El xiringuito Braai està a prop de la platja del Racó al límit de Pals i Begur, regentat pels antics propietaris del clausurat Aeroclub. Braai és una paraula que es fa servir al sud-africà, es pronuncia “Braille”. Aquesta paraula que usen els vilatans s’assembla una mica a la nostra barbacoa, però molt més que la seva vessant culinària, la màgia de Braai, és sobretot un moment per a compartir.
Aquest és l’ambient que trobareu en aquest xiringuito, un ambient tropical on menjar una bona carn a la brasa amb els amics o familiars. A la seva carta trobareu carn a la brasa, arrossos i una bona selecció de pizzes. I per acabar, podeu gaudir d’una àmplia carta d’exòtics còctels en el seu chill-out màgic amb música moderna de les mans dels seus DJ’s.
Xiringuito Escribà: Barcelona
Situat damunt de la platja del Bogatell, en una zona privilegiada de la ciutat comtal, una de les platges que va adquirir la qualitat de recuperar la imatge marítima de Barcelona, molt ben connectada i fàcil d’arribar amb bicicleta, ja que compta amb un carril bici.
L’entusiasme i professionalitat de l’equip, així com la seva innovadora visió del servei i la gastronomia, ha convertit el Xiringuito Escribà en un referent culinari i d’estil a la platja de la ciutat comtal.
Aquí trobaràs el lloc perfecte per a degustar un gran nombre de plats de cuina marinera, en un ambient modern i pròxim, on els arrossos són els grans protagonistes. Els trobaràs en diverses versions, totes elles inspirades en la cuina local, que realça els sabors de la mar, de la muntanya i de l’horta, a més de gaudir de la seva preparació en viu en la seva cuina oberta. També tenen una gran selecció de tapes i entrants o, si ho prefereixes, pots gaudir un plat de marisc mentre et preparen l’arròs. Però, deixa un forat per les seves postres que segur que no et decebran.